Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Marița Spătariu

Marița Spătariu
(28 noiembrie 1946 - 28 mai 2021)

Doamna Marița Spătariu s-a născut pe 28 noiembrie 1946, în comuna Stănița, județul Neamț, ca fiică a familiei Canschi Ion și Marița. Înclinată spre științe exacte, matematica, a absolvit Liceul Teoretic din Roman (astăzi Colegiul Național Roman – Vodă) în anul 1964, și a urmat timp de un an cursurile Universității din Bacău.
După o activitate desfășurată ca profesor de matematică, în anul 1972 doamna Marița Spătariu s-a angajat la Muzeul de Istorie Roman, în funcția de restaurator, locul în care avea să-și descopere noi aptitudini, abilități, într-o meserie care în România era la început, și care avea o nevoie acută de cei care mai târziu aveau a deveni specialiști în restaurarea bunurilor culturale.
În anul 1975, odată cu înființarea Sistemului Românesc pentru Conservarea și Restaurarea Patrimoniului Cultural Material Mobil, sunt făcute primele demersuri asupra formării personalului din laboratoarele muzeale în mod organizat, prin cursuri și stagii de practică. În acest scop, a fost cooptată și doamna Marița Spătariu.
Cercetătorul dr. Vasile Ursachi face referiri la performanța dobândită de restauratorul de la Muzeul de Istorie Roman în volumul Muzeul de Istorie din Roman - 50 de ani: Cu un spirit practic, greu de egalat, doamna Marița Spătariu a îndrăgit această meserie și după câteva stagii de pregătire specială la București, Sinaia și Cluj - Napoca, a devenit una din cele mai bune restauratoare din țară. Lucrările ei, prezente în expoziții naționale, erau apreciate de lumea științifică.
În anul 1995, prin deschiderea expoziției permanente a Muzeului de Istorie Roman, piesele lucrate în Laboratorul de Restaurare de doamna Marița Spătariu umpleau spațiile expoziționale și încântau ochii vizitatorilor. De remarcat aici, pe lângă numărul mare de obiecte regăsit în cele 15 camere ale Palatului Nevruzzi, complexitatea proceselor de restaurare a artefactelor metalice sau a unor vase de mari dimensiuni, precum și arta integrării lor în epocă.
Doamna Marița Spătariu a avut o contribuție semnificativă la restaurarea ceramicii (vase de provizii, vase borcan, fructiere, cățui etc.) și a artefactelor metalice (podoabe, unelte și obiecte de uz casnic) prezentate în expoziția Situl Arheologic de la Brad, expoziție care în anul 1996 a primit premiul pentru cel mai bun proiect expozițional.
În afară de activitatea desfășurată în laboratorul muzeal, doamna Marița Spătariu a participat și la activități de salvare in situ, amintind aici implicarea domniei sale la primele intervenții efectuate la cuptoarele descoperite în anul 1995, în urma cercetărilor de la Săbăoani, județul Neamț.
Munca pe care a desfășurat-o doamna Marița Spătariu în Laboratorul de Restaurare a fost recunoscută și apreciată în totalitate de colectivul Muzeului de Istorie Roman. În acest sens, amintim omagiul adus de cercetător dr. George-Dan Hânceanu prin care a evidențiat implicarea specialistului în restaurarea bunurilor culturale și, totodată, dorința transmiterii acestei meserii: reprezentantă a primei generații de restauratori, doamna Marița Spătariu a pus suflet și pasiune în toate proiectele sale, a pregătit și a insuflat aceeași plăcere pentru restaurare ucenicilor care i-au trecut pragul laboratorului, studenți, doctoranzi, viitori colegi.
Astăzi, doamna Marița Spătariu rămâne în amintirea noastră prin munca depusă de-a lungul anilor, un restaurator care s-a aplecat asupra patrimoniului cultural, pe care și-a lăsat amprenta pentru a-i reda identitatea, și în fotografiile prin care i-au fost surprinsă gingășia sufletului.
În raport cu ceea ce reprezintă restaurarea, ca mijloc prin care sunt salvate bunurile culturale printr-un cumul de aptitudini și abilități ale specialistului, implicând simultan cunoștințe teoretice, aparatură și instrumentar adecvat, Muzeul de Istorie Roman, instituția în care doamna Marița Spătariu a fost angajată, și Laboratorul de Restaurare, locul în care și-a desfășurat activitatea timp de 32 de ani, au devenit importante spații în desăvârșirea personală și profesională a domniei sale.

dr. Otilia Mircea,
expert în conservare și restaurare metale

Galerie foto - click pentru a vizualiza