Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Săptămâna Conservării și Restaurării (CMNN, 11-13 octombrie)

În săptămâna dedicată Conservării și Restaurării, prin activitățile organizate pe parcursul celor trei zile la Complexul Muzeal Național Neamț,obiectele de patrimoniu au fost repere în comunicările prezentate de cei 38 de participanți din țară, care au contribuit la descoperirea unor noi înțelesuri a ceea ce reprezintă Restaurarea și Conservarea și la conturarea imaginii unui portret de restaurator.
Activitățile culturale organizate în ziua de 11 octombrie 2023 au răspuns temei Conservarea și Restaurare bunurilor culturale mobile propusă de Confederația Europeană a Organizațiilor de Conservatori și Restauratori.Evenimentul de la Piatra-Neamța fost organizat de Laboratorul de Restaurare-Conservare al Complexului Muzeal Național Neamț în parteneriat cu Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România pentru a marca Zilele Europene ale Conservării și Restaurării. În acest sens, colectivul Laboratorului de Restaurare-Conservare a pregătit o expoziție de postere intitulată Artefacte din metal și ceramică. Investigații. Conservare. Restaurare și un material documentar de bune practici, un material prin care s-a evidențiat implicarea specialiștilor din Neamț în redobândireaidentității bunurilor culturale.
Proiectul cultural Restaurări și Restauratori inițiat de Laboratorul de Restaurare – Conservaredin Neamț, cu sprijinul conducerii Complexului Muzeal Național Neamț, director dr. Ciprian-Dorin Nicola și director adjunct științific dr. Mihaela Cristina Verzea, în parteneriat cu Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, președinte dr. Petronela Fotea, este dedicat recunoștinței față de oamenii care s-au dăruit activității de conservare – restaurare, care au trudit pentru salvarea patrimoniului cultural. În acest sens, contribuția domnului prof. Mihai Croitoru, expert în restaurare metale, a fost prezentată într-un material documentar intitulat Portretul unui restaurator. În semn de recunoștință, pentru efortul depus, timpul și modul în care s-a aplecat asupra bunurilor culturale, Asociația Conservatorilor din România și Complexul Muzeal Național Neamț i-a acordat domnului prof. Mihai Croitoru Diploma de Onoare.
Prima zi, din cadrul activităților de la Piatra-Neamț, a fost încheiată de conferința Evaluarea artefactometrică a operelor de artă prin însumarea grilelorde impact ale cuantificării altmetrice susținută de dl. prof. univ. dr. Ion Sandu care a adus în atenția lumii științifice o abordare nouă a patrimoniului cultural din punctul de vedere al cercetării și al evaluării.

Galerie foto (click pentru a vizualiza)