Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Activități Activități Cultural Științifice Bienala Lascăr Vorel

Bienala Lascăr Vorel

               Specificul muzeului din Piatra-Neamţ este accentuat de prezenţa pe simeze a artiştilor nemţeni care, încă din sec. al XIX-lea până în prezent, s-au remarcat în mişcarea artistică naţională şi europeană.


Muzeul de Artă Piatra-Neamţ

Lascăr Vorel


               Dintre aceştia se distinge numele lui Lascăr Vorel (1879-1918), pictor cu viziune, stil şi tehnică originale, format în ambianţa şcolii artistice germane a începutului de secol XX.
               Provenind din cunoscuta familie de intelectuali Vorel, din Piatra-Neamţ, artistul s-a afirmat atât în pictura în ulei cât şi în grafică, expunându-şi opera la München alături de creatori proeminenţi şi în ţară, în cadrul expoziţiilor Tinerimii Artistice din Bucureşti.
               Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ deţine cea mai mare parte a lucrărilor reprezentative din creaţia lui Lascăr Vorel aduse în ţară în 1918, după moartea artistului. Acestea au fost achiziţionate de la urmaşii familiei şi o mare parte sunt expuse permanent.
                La cunoaşterea şi omagierea lui Lascăr Vorel, acest pictor şi grafician cu o personalitate profund originală, unul dintre cei mai inventivi expresionişti români din perioada interbelică, contribuie şi desfăşurarea la Piatra-Neamţ a proiectului cultural Bienala de Artă Plastică „Lascăr Vorel”.
                Manifestare artistică de amploare naţională, definită ca una dintre expoziţiile concurs majore din ţară, Bienala „Lascăr Vorel” a debutat la Piatra-Neamţ în anul 1970, ca un festival organizat în scopul cunoaşterii plasticienilor consacraţi şi a confruntării lor cu publicul. Destinat artiştilor profesionişti, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, festivalul a devenit încă de la prima ediţie (Organizatorii primei ediţii au fost: Comitetul Judeţean de Cultură şi Artă şi Uniunea Artiştilor Plastici din România din România – Cenaclul din Piatra-Neamţ) un eveniment artistic apreciat, sălile de expoziţii devenind neîncăpătoare pentru numărul mare de participanţi.
                În prefaţa catalogului primului festival, desfăşurat între 15-30 august 1970, se menţiona: „Iar dacă unui asemenea act de cultură alăturăm numele lui Lascăr Vorel, nu încercăm decât un pios omagiu în amintirea unui mare artist şi a unui deschizător de drumuri, care până în ultimele momente ale vieţii s-a simţit legat de meleagurile copilăriei”.
                Programul primei manifestări naţionale a cuprins: vernisajul expoziţiei „Lascăr Vorel”; vernisajul a 22 de expoziţii personale şi dezbateri pe marginea conţinutului şi valorii artistice a lucrărilor expuse.


                Lascăr Vorel - Vedere din atelier (ulei/pânză)

                Lascăr Vorel - Posedaţii (guaşă/carton)


               Începând cu ediţia a IV-a, organizată în 1976, Bienala de Artă Plastică „Lascăr Vorel” a cuprins expoziţii tematice, reproduceri de artă, expoziţii cu lucrări ale artiştilor plastici amatori din judeţul Neamţ, un simpozion în cadrul căruia s-a omagiat opera pictorului Lascăr Vorel.
               După o întrerupere de peste două decenii, Bienala a fost reluată în octombrie 1997, ca un proiect cultural-artistic al cărui titular a fost mereu Muzeul de Artă Piatra-Neamţ, cu prezenţe artistice profesioniste, recompensate cu premii. Din juriu au făcut parte artişti plastici de renume şi critici de artă.
               Şi cu acest prilej s-a evocat personalitatea lui Lascăr Vorel, pictorul a cărui scurtă carieră artistică a fost marcată de expresionism.
               Spaţiile consacrate evenimentului artistic au fost diferite, datorită numărului mare de lucrări şi genurilor artistice diverse (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă). Astfel, la Galeriile de Artă ale Filialei Neamţ a U.A.P. a fost expus cel mai mare număr de picturi şi sculpturi, la Muzeul de Artă, în sala destinaţiilor temporare, au figurat pe simeze lucrările de grafică şi la Galeriile „Lascăr Vorel” s-a organizat o expoziţie de pictură.


Lucrări expuse la Bienala „Lascăr Vorel” în 1999

Lucrări expuse la Bienala „Lascăr Vorel” în 2009


               Următoarele ediţii ale Bienalei „Lascăr Vorel” s-au desfăşurat exclusiv în spaţiile Complexului Muzeal Judeţean Neamţ – în incinta Muzeului de Artă Piatra-Neamţ, ediţiile din 1999, 2001, 2003, 2005, 2009 şi în sălile rezervate manifestărilor temporare la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, în 2007 și 2011.
               A fost remarcabilă participarea din ce în ce mai numeroasă a artiştilor din toate zonele ţării (Numărul acestora ajungând de la 87 în 1997, la peste 200 în 2011), creatori din generaţii diferite, cu pregătiri diferite şi cu viziuni variate asupra limbajului operei de artă.

               Bienala Naţională de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, ediţia a XII-a (20 octombrie-20 decembrie 2011)

               Eveniment destinat promovării artiştilor vizuali profesionişti, Bienala „Lascăr Vorel” a reunit pe simezele Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ un număr de 327 de creatori cu un număr de peste 400 de lucrări. Diversitatea genurilor abordate, a stilurilor şi particularităţilor de limbaj, de asemenea prezenţa generaţiilor diferite au fost determinate de reprezentarea tuturor centrelor artistice din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Baia Mare, Bistriţa-Năsăud, Timişoara, Galaţi, Brăila, Suceava, Botoşani, Buzău, Râmnicu-Vâlcea, Bacău, Neamţ.

               Aprecierile publicului pentru ediţia a XII-a a Bienalei „Lascăr Vorel” s-au concretizat prin prezenţa numeroasă la vernisaj şi pe întreaga durată a expoziţiilor iar cele ale juriului au fost consemnate în catalogul manifestării. Astfel, criticul de artă Valentin Ciucă remarcă: În ansamblu, temporara, republică a artelor a oferit unui public fidel şi interesat, un veritabil spectacol vizual, diversitatea de opţiuni stilistice fiind premisa unui înalt nivel de interes şi de subiective opţiuni.

               Bienala Naţională de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, ediţia a XIII-a (2013)

               Bienala Naţională de Artă Plastică „Lascăr Vorel” – 2013, eveniment tradiţional la cea de-a XIII-a ediţie, oferă publicului un adevărat spectacol vizual creat de cele 125 lucrări de pictură, grafică şi sculptură, realizate de 83 de artişti profesionişti, trimise din toate zonele României: Bucureşti, Iaşi, Suceava, Baia-Mare, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Timişoara, Galaţi, Brăila, Neamţ.
                Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Neamţ şi Fundaţia „Vorel” ca organizatori ai manifestării şi-au unit eforturile pentru a prezenta timp de două luni la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ, diversitatea stilistică, limbajul specific îndrăzneţ şi original, varietatea tehnicilor caracteristice activităţii creatoare contemporane.

               Bienala Naţională de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, ediţia a XIV-a (2015)

               Complexul Muzeal Judeţean Neamţ în colaborare cu Fundaţia „Vorel” şi Filiala Piatra Neamţ a UAPR patronează cea de-a XIV-a ediţie a concursului de artă plastică organizat la Muzeul de Artă.
               Iubitorii de frumos sunt invitaţi să participe la spectacolul vizual oferit de 126 de artişti membri ai filialelor UAP din întreaga ţară, care participă cu peste 170 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură. Vernisajul va avea loc joi, 12 noiembrie 2015, ora 17, expoziţia oferind dialog cu publicul în perioada 12 nov. 2015 – 12 ian. 2016.
               Fiind o ediţie aniversară, deoarece se împlinesc 45 de ani de la debutul Festivalului „Lascăr Vorel”, în 15 august 1970, redăm câteva aprecieri din catalogul publicat atunci: „Într-un judeţ turistic, în care frumuseţile naturii şi vestigiile unei culturi multiseculare completează constelaţia unor importante edificii contemporane, Festivalul de artă plastică de la Piatra Neamţ obţine noi valenţe şi semnificaţii, plasând arta noastră contemporană în contextul generic pe care-l reflectă şi îl susţine persuasiv prin capacitatea ei de influenţare… Iar dacă unui asemenea act de cultură alăturăm numele lui Lascăr Vorel, nu încercăm decât un pios omagiu în amintirea unui mare artist şi a unui deschizător de drumuri, care până în ultimele clipe ale vieţii s-a simţit legat de meleagurile copilăriei.”
Regulament Bienala "Lascăr Vorel"

               Bienala Naţională de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, ediţia a XV-a (2017)

               Se împlinesc anul acesta două decenii (din noiembrie 1997) de la relansarea Bienalei Naționale de Artă Plastică ”Lascăr Vorel”, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen din România. Faptul că, în prezent, sute de artiști de primă valore și-au înscris în CV-urile lor participarea și / sau premierea la Bienala de la Piatra-Neamț este o dovadă a importanței pe care a dobândit-o. Meritul este în primul rând al organizatorului – Fundația Vorel Piatra-Neamț – și al partenerilor – în 2017, la a XV-a ediție (care se va desfășura în perioada noiembrie-decembrie a.c.), aceștia fiind Complexul Muzeal Județean și Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
               Conform regulamentului, au fost invitați să participe membri ai UAPR din toate filialele țării – pictori, sculptori și graficieni –, absolvenți ai academiilor și universităților de artă. Au răspuns invitației 139 de artiști (respectiv: 32 din Iași, 27 din Neamț, 14 din București, 10 din Timișoara și alții din Cluj, Arad, Bacău, Baia Mare, Bistrița, Suceava, Constanța), care etalează în sălile Muzeului de Artă Piatra-Neamț 177 de lucrări (134 de pictură, 24 de grafică și 19 de sculptură).
                Juriul care va stabili și decerna Marele Premiu al Bienalei și premiile de pictură, grafică și sculptură este format din: Prof. univ. dr. Liviu Suhar, prof. univ. dr. Ilie Bostan (ambii de la Universitatea de Arte ”G. Enescu” Iași), prof. univ. dr. Suzana Fântânariu (Universitatea de Vest Timișoara), prof. Vasile Duda (de la Liceul de Arte Plastice ”Corneliu Baba” Bistrița), muzeograf Violeta Dinu (de la Muzeul de Artă Piatra-Neamț).
                Anunțarea premiilor și vernisajul expoziției celei de a XV-a ediții a Bienalei Naționale de Artă plastică ”Lascăr Vorel” vor avea loc la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, vineri 10 noiembrie 2017, ora 17:00.

               Bienala Naţională de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, ediţia a XVI-a (2019)

               De peste două decenii, toamna, în an impar, FUNDAŢIA VOREL PIATRA NEAMŢ organizează, una din cele mai prestigioase manifestări naţionale de artă plastică: Festivalul Concurs Bienala Naţională de Artă Plastică „LASCĂR VOREL”. De-a lungul celor 22 de ani am avut aceeaşi devotaţi şi fideli parteneri Complexul Muzeal Județean Neamţ prin Muzeul de Artă și Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
               Ediţia din 2019, cea de a XVI-a, realizată cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Piatra-Neamţ, se adresează pictorilor, sculptorilor şi graficienilor, absolvenţi ai universităţilor de artă, membri ai U.A.P. din România.
                Au raspuns invitaţiei 133 artişti care etalează în sălile Muzeului de Artă din Piatra-Neamț 178 lucrări. Faptul că artiști premiaţi şi nominalizaţi la ediţiile precedente sunt prezenţi pe simeze şi anul acesta este o dovadă a importanței pe care a dobândit-o Bienala de la Piatra Neamt.
               Programul manifestărilor cuprinde vernisajul expoziţiei “Bienala de Arta Plastică “Lascăr Vorel” Piatra- Neamţ şi festivitatea de premiere.
               Juriul care va stabili și decerna Marele Premiu al Bienalei și premiile de pictură, grafică și sculptură este format din: prof. univ. dr. Liviu Suhar (pictor), prof. univ. dr. Constantin Catargiu (grafician), prof. univ. dr. Neculai Păduraru (sculptor), prof. dr. Vasile Duda (istoric şi critic de artă), prof. Costin Neamțu (pictor).
                Anunțarea premiilor și vernisajul expoziției celei de a XVI-a ediții a Bienalei Naționale de Artă plastică ”Lascăr Vorel” vor avea loc la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, vineri 25 octombrie 2019, ora 17:00.

               Bienala Naţională de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, ediţia a XVII-a (2021)

               Complexul Muzeal Național Neamț organizează cea de-a XVII-a ediție a BIENALEI NAŢIONALE DE ARTE PLASTICE “LASCĂR VOREL” PIATRA NEAMŢ în perioada 29 octombrie 2021– 9 ianuarie 2022. Prestigioasa manifestare națională de artă plastică și-a deschis porțile și în 2021 pentru artiști de valoare: pictori, sculptori și graficieni, absolvenți ai universităților de artă, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.
                Peste 150 de artiști profesioniști s-au înscris în concurs cu peste 250 de lucrări. Toate cele 3 secțiuni de concurs: pictură, grafică și sculptură sunt reprezentate la înălțime.
                Calendarul evenimentului:
                Pe 29 octombrie vor avea loc vernisajul expoziției și festivitatea de premiere a artiștilor câștigători.
                În perioada 30 octombrie 2021 – 9 ianuarie 2022 expoziția va fi deschisă publicului. Fiecare vizitator va avea ocazia săîși aleagă un favorit și să îl voteze. La finalul expoziției, organizatorii vor acorda Premiul Publicului, celui mai apreciat artist.
                În plus, anul acesta, cu ocazia celei de-a XVII-a ediții, Fundația Vorel Piatra-Neamț, în calitate de partener, va acorda Premiul pentru debut.
                Juriul evenimentului:
                Bienala Națională de Arte Plastice ”Lascăr Vorel” beneficiază de un juriu de excepție. Anul acesta cei care vor analiza și vor desemna câștigătorii sunt personalități marcante din domeniul criticii de artă și al artelor plastice.
                Președintele juriului:
                Oliv Mircea, critic de artă
                Membri:
                - prof. univ. dr. Doina Valeria Mihăilescu, Universitatea de Vest din Timișoara
                - Marian Zidaru, sculptor
                - Ștefan Potop, președintele filialei Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România
                Complexul Muzeal Național Neamț sprijină și promovează arta contemporană, oferindu-le artiștilorocazia de a se exprima. Diversitatea stilistică, varietatea tehnicilor caracteristice activităţii creatoare contemporane caracterizează fiecare ediție a Bienalei.
                Complexul Muzeal Național Neamț reprezintă un muzeu de importanță națională, care își aduce contribuția la dezvoltarea și consolidarea identității locale și regionale în context național și internațional. Complexul Muzeal Național Neamț cuprinde 16 unitati muzeale pe teritoriul judetului Neamt: Muzeul de Istorie şi ArheologiePiatra-Neamţ; Muzeul de Artă Eneolitică CucuteniPiatra-Neamţ; Muzeul de Ştiinţe NaturalePiatra-Neamţ; Muzeul de ArtăPiatra-Neamţ; Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ; Muzeul Memorial „Calistrat Hogaş”Piatra-Neamţ; Expoziţia „Curtea Domnească” Piatra-Neamţ; Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”Piatra-Neamţ; Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ; Muzeul Cetatea Neamţ Târgu Neamţ; Muzeul Memorial „Ion Creangă” Humuleşti Târgu Neamţ; Casa Memorială „Veronica Micle” Târgu Neamţ; Muzeul de Istorie Bicaz; Muzeul de Istorie Roman; Muzeul de Artă Roman şi Muzeul de Ştiinţele NaturiiRoman.
                Câștigătorii celei de-a XVII-a ediții a Bienalei de Arte Plastice ”Lascăr Vorel”

               Bienala Naţională de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, ediţia a XVIII-a (2023)

             Complexul Muzeal Național Neamț organizează cea de-a XVIII-a ediție a BIENALEI NAŢIONALE DE ARTĂ PLASTICĂ „LASCĂR VOREL” PIATRA-NEAMŢ în perioada 30 octombrie 2023 – 7 ianuarie 2024.
             Timp de două luni, prestigioasa manifestare națională de artă plastică aduce la Piatra-Neamț artiști contemporani profesioniști: pictori, sculptori și graficieni, absolvenți ai universităților de artă, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.
             Pe simezele Muzeului de Artă Piatra-Neamț vor fi expuse peste 100 de lucrări, realizate de artiști din țară, cu abordări tehnice diferite și multiple interpretări de factură experimentală. Ca dovadă a importanţei pe care a dobândit-o Bienala de la Piatra-Neamţ, artiştii premiaţi şi nominalizaţi la ediţiile precedente revin și în acest an pe simeze.
             Componența de excepție a juriului și de la această ediție onorează evenimentul, reafirmând statutul Bienalei ca manifestare artistică de amploare, definită ca una dintre expozițiile concurs majore din țară. Astfel, personalități marcante din domeniul criticii de artă și al artelor plastice vor analiza și vor desemna câștigătorii. Președintele juriului, Erwin Kessler, istoric și critic de artă, director al Muzeului de Artă Recentă, Cătălin Davidescu, critic de artă, Mircea Roman, sculptor, Suzana Dan, artist plastic, manager cultural Rezidența BRD Scena 9 și Ștefan Potop, pictor, președintele Filialei UAP Neamț,vor acorda „Marele Premiu” și câte un premiu pentru fiecare categorie în parte (pictură, grafică, sculptură) iar Fundația „Vorel” Piatra-Neamț, în calitate de partener, va acorda „Premiul pentru debut”, în ziua vernisajului, 30 octombrie, ora 17.00.
             În perioada 31 octombrie 2023 – 7 ianuarie 2024 expoziția va fi deschisă publicului iubitor de artă. Și la această ediție, vizitatorii vor avea ocazia să își aleagă un favorit pe care să îl voteze, iar la finalul expoziției, organizatorii vor acorda „Premiul Publicului”, celui mai apreciat artist.
             Parteneri: FUNDAŢIA „VOREL” PIATRA-NEAMŢ, Filiala Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
           Complexul Muzeal Național Neamț sprijină și promovează arta contemporană, oferindu-le artiștilor ocazia de a se exprima. Diversitatea stilistică și varietatea tehnicilor caracteristice activităţii creatoare contemporane caracterizează fiecare ediție a Bienalei.
             Câștigătorii celei de-a XVIII-a ediții a Bienalei de Arte Plastice ”Lascăr Vorel”
             Premiul publicului - Bienala Națională de Artă Plastică “Lascăr Vorel”- ediția a XVIII-a


Afişul Bienalei de Artă Plastică „Lascăr Vorel” din 1997

Afişul Bienalei de Artă Plastică „Lascăr Vorel” din 2011

Afişul Bienalei de Artă Plastică „Lascăr Vorel” din 2013



Afişul Bienalei de Artă Plastică „Lascăr Vorel” din 2015

Afişul Bienalei de Artă Plastică „Lascăr Vorel” din 2019

Afişul Bienalei de Artă Plastică „Lascăr Vorel” din 2021



Afişul Bienalei de Artă Plastică „Lascăr Vorel” din 2023