Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Zilele Mitropolit Visarion Puiu - ediția a XXXV-a (23-27 februarie 2021)

Cea mai longevivă manifestare cultural-religioasă din Moldova, "Zilele Mitropolit Visarion Puiu", își continuă traseul și anul acesta, atingând cea de-a XXV-a treaptă. Puse una lângă cealaltă, vreme de un sfert de veac, aceste trepte capătă deja consistența de punte ridicată peste timp, un element de legătură, între un trecut deopotrivă strălucitor și frământat și un prezent ce nu pare a se limpezi încă, deși lumina credinței nu mai „poate fi ținută sub obroc”.
A evoca modele de lucrare și trăire creștină exemplare, așa cum putem vorbi despre mitropolitul Visarion Puiu, atrage concluzii și învățăminte cu mult tâlc dintr-o istorie cu lumini și umbre; iată o primă misiune a organizatorilor și participanților la aceste ample manifestări cultural-religioase comemorative, începute la Pașcani, apoi extinse în țară și în străinătate, de admiratori și iubitori ai trecutului nostru, uniți sub același stindard, al Asociației ce-i poartă numele (Asociația Visarion Puiu).
„Noi încercăm prin această Asociație culturală să demontăm diversele mituri și acuze nedrepte care planează încă asupra mitropolitului VISARION PUIU. Biserica Ortodoxă Romana l-a reabilitat în anul 1990 de acea nedreaptă pedeapsă a caterisirii, pronunțată în anul 1950 sub presiunile regimului comunist, dar pedeapsa condamnării la moarte nu a fost nici astăzi ștearsă! An de an, Mitropolitul Visarion Puiu revine în atenția istoricilor, cercetătorilor și pasionaților de arhivă prin noi și noi mărturii, cu prilejul Zilelor Mitropolit Visarion Puiu, din luna februarie, ajunse acum la cea de-a XXV-a ediție consecutivă. Visarion Puiu este atașat de urbea Romanului prin rădăcinile materne, Mama sa, Elena Puiu, invățătoare de profesie era din Roman. Tânărul Victor Puiu a invățat la Șc. Gen. Nr.3 , apoi la Seminarul „Sf. Gheorghe”, Roman, iar după examenul de licență (București, 1904) revine la Roman, unde se va călugări, la Catedrala Episcopală (dec.1905). La Roman s-a petrecut această schimbare în viața lui, și Victor Puiu devine Visarion, diaconul acestei Catedrale unde a slujit doi ani, după care traseul său a căpătat noi și noi dimensiuni ajungând director al seminarului din Galați în anul 1908, apoi arhimandrit de scaun și vicar al Episcopiei Dunării de jos. Mai târziu, după anul 1918, Statul Român l-a numit director de seminar la Chișinău și exarhul mănăstirilor basarabene, apoi a fost ales Episcop al Argeșului în anul 1921, de Buna Vestire. Doi ani mai târziu a fost ales Episcop al Hotinului, cu reședința la Bălți, în Basarabia. Fiind un păstor jertfelnic, și-a pus viața în pericol pentru idealurile sale, pentru credință și pentru neam. În 1935 este ales mitropolit al Bucovinei, din 1940 se retrage la Schitul Vovidenia, la pensie, dar este chemat la o nouă misiune în Transnistria (1942-1943). În august 1944 va părăsi țara pentru a sluji la o ceremonie de la Zagreb, dar nu va mai reveni niciodată. Bătrânul Mitropolit s-a stins din viață la 85 de ani într-un sătuc din nordul Franței, la 100 de km de Paris, după douăzeci de ani de exil, de suferințe și nedreptăți. Pomenirea lui, cinstirea memoriei acestui curajos ierarh, ctitorul primei eparhii ortodoxe române din afara granițelor, înseamnă un act de recunoștință si de pretuire, dar și de cultivare a demnității noastre de creștini și de români.”

Program eveniment. (click pentru a vizualiza)

Pr. Aurel Florin Țuscanu,
Președintele Asociației Visarion Puiu