Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Expoziție temporară: Sub lentila aparatului fotografic. Vechi fotografii și aparate de fotografiat care au imortalizat Romanul (MIR, 23 ianuarie - 1 martie 2021)

Expoziția temporară "Sub lentila aparatului fotografic. Vechi fotografii și aparate de fotografiat care au imortalizat Romanul" a fost deschisă miercuri, 23 decembrie 2020, în casa Fălcoianu, corpul B al Muzeului de Istorie Roman și rămâne accesibilă spre vizitare până la 1 martie 2021.
Expoziția a fost realizată în întregime pe baza patrimoniului Muzeului de Istorie Roman și valorifică în cea mai mare parte fotografiile realizate de doctorul Epifanie Cozarescu – aspecte stradale, instantanee ce surprind oameni și case vechi începând cu anii '50 ai secolului trecut. Medic internist, pasionat de trecut, care și-a dedicat viața nu doar îngrijirii bolnavilor, ci și cunoașterii vieții medicale din zona Romanului de la începuturi până în timpul său, doctorul E. Cozarescu este cunoscut drept întemeietorul colecției muzeale de istoria medicinei și farmaciei care îi poartă numele, intrată prin donație în patrimoniul Muzeului de Istorie Roman în anul 2010. Demersurile sale de recuperare a trecutului asistenței medicale din zona noastră l-au condus către edificiile care au adăpostit unități medicale, dar și casele care au aparținut ori în care au locuit medicii practicanți din Roman (dr. Mihail Burada, dr. Alexandru Theodori, dr. Alexandru Vasiliu, dr. Mauriciu Riegler, dr. Nicolae Țurcanovici, dr. Olga și Ioan Popescu, ș.a.). Pe acestea le-a imortalizat cu predilecție, nefiind decât începutul unei povești de dragoste față de orașul adoptiv. Urmând un traseu sentimental, de la centru către periferie, în expoziție pot fi admirate case care astăzi nu mai sunt, fiind demolate și înlocuite cu blocuri. Regăsim însă și fotografii cu edificii ce au rezistat trecerii timpului, surprinse în varii momente ale existenței lor. Unele adăpostesc astăzi instituții de cultură. Spre exemplu: Casa Ioachim (Biblioteca Municipală "George Radu Melidon"), Casa Roiu (Muzeul de Artă din Roman), Casa Nevruzzi (Corpul A al Muzeului de Istorie Roman) sau Casa vornicului Done, cunoscută și drept Casa Celibidache, ce suferă un proces de degradare continuă. În fotografiile expuse se regăsesc și case din periferie, unele cu specific țărănesc, dar care au fiecare câte o poveste de spus. Așa este clădirea modestă, ce a adăpostit ultima casă de "rendez-vous" cunoscută prin anii '60 de autorul fotografiei, aflat ad-hoc și în ipostaza de reporter, căci mărturisea că a reușit, cu greu, să obțină câteva informații de la ultima locatară.
La cele 141 fotografii ale doctorului Cozarescu se adaugă câteva albume de familie, mai vechi decât cele susmenționate, căci arhivele familiale sunt păstrătoare ale chipurilor unor oameni de seamă, imortalizate în etape diferite, în momente deosebite ale vieții lor, unele la ocazii festive sau oficiale. Spre ilustrare a fost aleasă familia generalului de artilerie Vasile Ghe Constantinescu. Aparatele de fotografiat expuse sunt cele cu care au fost realizate fotografiile etalate, fiind mărci diferite (Zeiss, Voigtlander, Leningrad, Zorki, etc). Organizatorii expoziției sunt: Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț - Muzeul de Istorie Roman și Asociația Cultural - Științifică Urbana. Curator de expoziție: muzeograf Iulia Butnariu.

Galerie foto (click pentru detalii)