Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Păianjenii, ființe înfricoșătoare? (MȘNR, noiembrie 2020-ianuarie 2021)

Muzeul de Științe Naturale Roman, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, organizează, în perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, o nouă expoziție temporară, cu titlul Păianjenii, ființe înfricoșătoare?
La evenimentul de deschidere, în condiții de siguranță, ne-au fost alături elevi de la Liceul Tehnologic Petru Poni, secția Protecția Mediului, clasa a IX-a, însoțiți de doamna profesoară Dascălu Elena.
Proiectul expozițional este rezultatul unei mai vechi colaborări cu biologul Iosob Gabriel-Alin, absolvent al Universității Bacău, Facultatea de Litere și Științe, secția Biologie, pasionat de profesia sa, dar și de arta fotografică.
După expozițiile temporare de fotografie, Lumină și culoare în lumea animalelor, Iarna pițigoilor, a urmat acest demers expozițional izvorât din pasiunea autorului pentru arahnide, în general și pentru păianjeni, în mod special.
Colindând la pas pădurile de foioase din zona Roman, fiind nedespărțit de aparatul său de fotografiat, autorul a imortalizat specii reprezentative de păianjeni din acest areal. Dintre acestea, remarcăm speciile genului Araneus, și anume: Araneus diadematus (păianjenul cu cruce), Araneus marmoreus (păianjenul de marmură) și varietatea acestuia – Araneus marmoreus var. pyramidatus, Araneus quadratus (păianjenul țesător cu patru pete). Alte specii evidențiate, sunt Argiope bruennichi (păianjenul viespe), Linyphia triangularis (păianjenul pitic) și Cheiracanthium punctorium (păianjenul galben cu sac).
Expoziția a fost completată cu noțiuni descriptive de interes general, dar și particular, pentru fiecare specie în parte, menționând și lucruri inedite, curiozități, mai puțin cunoscute de către publicul larg.
Scopul acestui proiect expozițional este de schimba percepția multora dintre noi asupra acestor viețuitoare, contestate pe nedrept. Teama irațională de păianjeni (arahnofobia) nu se justifică științific. Ne place sau nu, păianjenii fac parte din viața noastră. De aceea, trebuie să-i cunoaștem cât mai bine și să înțelegem că nu ne sunt prieteni, dar nici dușmani. Cu mici excepții, marea majoritate a păianjenilor de lângă noi nu sunt veninoși dar, pentru insectele dăunătoare omului, sunt prădători de temut. Mai mult, păianjenii sunt o componentă esențială a oricărui ecosistem și trebuie protejați.
Cu aceste rânduri, sperăm că v-am trezit curiozitatea și vă invităm să ne vizitați, în fiecare zi, de marți până duminică, între orele 9-17.
Vă așteptăm!

Galerie Foto (click pentru detalii)