Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Ștefan Hotnog - 100 de ani de la naștere (MAPN, 29 octombrie, ora 17.00)

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea pictorului Ștefan Hotnog. Artistul, “un romantic uitat” așa cum îl numește pictorul Liviu Suhar, s-a născut în Iași, la 10 septembrie 1920. La Piatra-Neamț a trăit timp de 17 ani, activând ca profesor în învățământul mediu.
În amintirea artistului, Muzeul de Artă Piatra-Neamț invită iubitorii de artă să admire lucrări ale acestuia, reunite în expoziția ce îi este dedicată. Proiectul expozițional este rezultatul colaborării Muzeului de Artă Piatra-Neamț cu Muzeul de Artă Iași din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași dar și cu iubitorii de artă, colecționarii Virgil Țuțurman și Mircea Titus Romanescu.
Personalitatea artistică a lui Ștefan Hotnog s-a conturat din timpul studiilor la Academia de Arte Frumoase (1939- 1944), unde a a avut ca îndrumători profesori remarcabili: Otto Briese, Jean. Cosmovici, Petre Troteanu, Ion Irimescu, Corneliu Baba, Nicolae Popa, Roman Simionescu, Richard Hette, Eugen Pohonțu. La finalul studiilor a obținut Diploma de perfecțiune la Pictură.
Va debuta la Salonul Oficial al Moldovei în anul 1943, cu câteva peisaje în acuarelă, unde a obținut Medalia de Bronz și Premiul Academiei de Arte Frumoase. În anii următori 1945, 1946, 1947, a participat la Saloanele Oficiale, organizate la Iași. Specializarea profesională în Cehoslovacia l-a influențat pe artist și l-a determinat să se apropie mai mult de domeniul graficii și al desenului. Începând cu anul 1966 a fost invitat să predea pictura, la Facultatea de Arte Plastice din Iași.
Conceptul expozițional propus de Muzeul de Artă Piatra-Neamț ni-l relevă pe Ștefan Hotnog în toată complexitatea sa artistică, cu lucrări din toate perioadele sale de creație. Seria de peisaje selectate din patrimoniul nemțean în care preocuparea pentru cromatică este evidentă și care definește o perioadă a creației sale este completată de portrete și lucrări de început, din colecțiile Virgil Țuțurman și Mircea Titus Romanescu, precum și lucrări din patrimoniul ieșean care confirmă studiul aprofundat al artistului.
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 29 octombrie, la ora 17:00. Despre artist și opera sa vor vorbi scriitorul Emil Nicoale și prof.univ.dr. Liviu Suhar.

Muzeograf, Muzeul de Artă Piatra-Neamț
Silvia Trăistariu

Invitație - Click pentru a vizualiza