Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Vechi îndeletniciri meșteșugărești. Prelucrarea osului și cornului în Antichitate și Ev Mediu (MIR, 2020)

Expoziția temporară cu tematica Vechi îndeletniciri meșteșugărești. Prelucrarea osului și cornului în Antichitate și Ev Mediu, programată pentru intervalul de timp cuprins între 04 mai-14 iunie 2020, are în vedere valorificarea materialului osteologic din săpăturile arheologice ale Muzeului de Istorie din Roman. Printre siturile din care au fost selectate obiecte amintim cetatea geto-dacică de la Brad și așezările antice de la Văleni, Tămășeni, Pâncești, Gâdinți, Simionești, Rocna și Roșiori. Epoca medievală este reprezentată prin vestigiile târgului Roman, din punctele de la „Episcopie”, „Bibliotecă” și „Piață”. Prima parte a expoziției are în vedere informații legate de materia primă a pieselor și meșteșugul prelucrării acesteia, iar a doua parte etalează obiecte, care exemplifică mai multe categorii și ocupații cotidiene.
Materia primă conține atât oase și procese cornulare de la animale domestice (bovine, ovicaprine), cât și oase, dinți, colți și coarne, în general de la cervide și suide (cerbi, căpriori, porci mistreți, lupi și urși). Meșteșugul prelucrării materiei amintite este cunoscut încă din Preistorie și Antichitate, fiind perpetuat până în Evul Mediu târziu. Respectiva îndeletnicire cuprinde mai multe etape, printre care debitaj, cioplire, lustruire și perforare, executate manual, la care s-au întrebuințat unelte variate, precum fierăstraie, cuțite, dăltițe, sfredele, sule, cuie și gravoare. Meticulozitatea și măiestria meșterilor a permis confecționarea nu doar de obiecte comune, simple, dar și de piese rare, considerate „de lux” (precum mânere și plăsele de arme), deosebit ornamentate, aspecte care au transformat, în timp, meșteșugul la nivel de artă.
Valorificarea expozițională cuprinde piese, cum ar fi unelte (plantatoare, străpungătoare, seceri, ace, sule, spatule), accesorii pentru unelte (mânere, plăsele), piese de port (amulete, mărgele, pandantive), obiecte de relaxare (fluiere, piese de joc), piese cu scopuri diferite (fusaiole, spatule, nasturi, zăbale, șlefuitoare) dar și rebuturi sau materii prime încă neprelucrate. Ca periodizare, respectivele artefacte se datează, grosso-modo, între secolele IV a.Chr. – XVII p.Chr.
Expoziţia face parte din planul de activităţi expoziţionale a Complexului Muzeal Naţional Neamţ pentru anul 2020, a fost pregătită de expunere şi, din motive obiective, va fi deschisă pentru pubic la o dată ulterioară, ce va fi comunicată în prealabil.

Galerie Foto (click pentru detalii)