Elena Cuza. Doamna Unirii: 1825-1909 (MIAPN, 2 aprilie - 10 iunie 2019)
„A murit la Piatra Neamț femeia ideal de bună și modestă care a fost Măria Sa Doamna Elena, tovarășa lui Cuza Vodă. Sunt sicrie pe care nu se depun nici florile cele mai din inimă închinate. Orice laudă, orice semn de durere par nepotrivite față de măreața simplicitate a ființei pământești, care, trăind între noi, cei plini de neajunsuri și păcate, a dus viață cerească, asemenea îngerilor. Dintre aceste ființe alese, a fost Doamna Elena, a cării viață întreagă înseamnă: uitare de sine, iertare pentru alții, binefacere ascunsă lumii. Odihnească în pace în acel pământ al țerii despre care spunea că numai cine s-a născut în cuprinsul lui poate să-l iubească! Pentru noi, cei ai pământului acestuia, ea n-a murit: icoana ideală s-a ridicat numai, prin cea din urmă, dacă nu și cea mai grea suferință, ceva mai sus, și un glas din timpurile mai bune a tăcut”, spunea, în aprilie 1909, N. Iorga.
Iată de ce, la împlinirea a 110 ani de la moartea Principesei, Complexul Muzeal Județean Neamț propune publicului vizitator o expoziție de excepție, Elena Cuza. Doamna Unirii (1825-1909), o invitație spre cunoașterea vieții Primei Doamne a Principatelor Unite Române.
Organizarea expoziției nu ar fi fost posibilă fără colaborarea cu prestigioase instituții muzeale din țară: Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Muzeul Bucovinei, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău. Partener în realizarea acestui proiect a fost și Serviciul Județean Neamț al Arhivelor Naționale. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 2 aprilie 2019, la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, în prezența reprezentanților instituțiilor partenere.
Proiectul expozițional pune laolaltă cele mai reprezentative bunuri culturale existente în colecțiile muzeale naționale, bunuri ce au aparținut soției domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Vor putea fi admirate tronul domnesc, sigiliile Doamnei, portretul Elenei Cuza, realizat de Theodor Aman în octombrie 1863, pentru Azilul „Elena Doamna”, cărți și partituri muzicale dedicate Principesei Domnitoare a Principatelor Unite, scrisori, obiecte de artă decorativă provenite din reședințele familiei princiare. Un segment expozițional important atrage atenția asupra strânsei legături pe care Elena Cuza a avut-o cu orașul Piatra-Neamț, în ultima perioadă a vieții sale.
Expoziția va putea fi vizitată până la data de 10 iunie 2019.
Dr. Mihaela-Cristina Verzea