Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Zilele Cetății Neamț (MCN, 29 iunie - 1 iulie 2018)

Manifestarea Zilele Cetății Neamț ajunge anul acesta la a XVIII-a ediție. Programul manifestării este unul variat și consistent alternând episoadele de istorie vie cu vernisaje de expoziții, manifestări științifice ș.a. Centrul tuturor manifestărilor va fi Muzeul Cetatea Neamț.
Ziua de vineri, 29 iunie va marca debutul activităților - astfel în incinta Cetății vor fi amplasate taberele celor două trupe de reenactori specializați în istorie medievală și anume Compania Ursului Brun respectiv Cavalerii Cetăților Bârsei.
Tot vineri începând cu ora 14:30 va avea loc, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț vernisajul expoziției „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului”, organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală Republica Moldova, Muzeul Istorie și Etnografie Târgu Neamț. Vernisajul va fi urmat de recitalul Corului „Camena” al preoteselor din Protopopiatul Piatra-Neamț.

Detalii suplimentare expoziţie temporară:

În data de 29 iunie, vineri, ora 14:30, la Muzeul de Istorie și Etnografie Tg. Neamț, va avea loc vernisajul expoziției „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului”. Expoziția a fost organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la realizarea Unirii Basarabiei cu România, precum și a Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor. Expoziția a beneficiat de colaborarea Departamentului Sinodal Arhitectură, Construcții și Pictură Bisericească al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, a Serviciului Vamal al Republicii Moldova.
Expoziția „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului” prezintă circa 80 de fotografii documentare ale monumentelor comemorative de război (troițe, cruci, monumente de artă ș.a. din categoria bunurilor imobile), precum și obiecte tridimensionale (bunuri mobile) închinate eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, originari din Basarabia și din Regat. Conceptul expoziției și materialele prezentate constituie rezultatele cercetărilor Protoiereului Mitrofor, dr. Manole Brihuneț, șef al Muzeului Satului, filială a MNEIN.
Monumentele comemorative din Basarabia interbelică au fost instalate pentru cinstirea memoriei militarilor și a înaintașilor care s-au jertfit pentru realizarea idealului unității naționale. Această categorie de monumente denotă politica culturală promovată în Basarabia, după Unirea de la 27 martie 1918, politică orientată spre integrarea Basarabiei în viaţa spirituală românească. Pentru activitatea de instalare și îngrijire a cimitirelor și monumentelor eroilor căzuți în Primul Război Mondial, în anul 1919, prin decretul M.S. Regele Ferdinand, sub înaltul patronaj al M.S. Regina Maria, au fost înființată Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, ulterior numită Societatea „Cultul Eroilor”. De asemenea, activau asociații și societăți locale ale mormintelor și monumentelor, urmărind același obiectiv și antrenând în îngrijirea mormintelor autoritățile publice locale, biserica, instituțiile de învățământ ale vremii. Începând cu anul 1920, prin decretul-lege nr. 1693/4 mai la Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos, în România s-a sărbătorit Ziua Eroilor. Regimul comunist a înterupt această tradiție, stabilind ca dată ziua de 9 mai. După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naţionale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, revenindu-se la celebrarea ei de Ziua Înălţării Domnului.
Troițele, monumentele eroilor erau dezvelite și sfințite într-o atmosferă sărbătorească, la care participau comunitatea și majoritatea instituțiilor publice. Expoziția atrage atenția asupra acestui tip de monumente, în prezent, supuse factorilor de distrugere și care necesită activități de conservare, restaurare și îngrijire urgentă. În același timp, monumentele comemorative din perioada interbelică sunt mărturii vii ale jertfei unei generații care a luptat pentru apărarea Patriei și a contribuit la procesul de unificare a Basarabiei cu România.
Evenimentul se va bucura de prezența curatorului expoziției, Protoiereului Mitrofor, dr. Manole Brihuneț și va putea fi vizitată în perioada 29 iunie – 1 septembrie a.c. Vernisajul va fi însoțit de un recital al Corului Camena al preoteselor din Protopoiatul Piatra-Neamț.

Începând de sâmbătă dimineața (30 iunie) și până spre seară în incinta Cetății Neamț vor intra în acțiune reenactorii - demonstrații de tehnică de luptă, expoziție de arme și armuri, ateliere de manufactură - fierărie, ceramică, caligrafie; tir cu arcul dar și alte surprize pe care vă așteptăm să le descoperiți împreună cu noi.
Trupele de reenactori medievali care au deja o tradiție în ceea ce privește participarea la Zilele Cetății Neamț sunt: Compania Ursului Brun și Cavalerii Cetăților Bârsei.

Informaţii despre activităţile propuse publicului de Compania Ursului Brun respectiv Cavalerii Cetăţilor Bârsei

Activităţi de tabără:
Ateliere de manufactură atașate unei tabere militare:
- atelier confecţionare zale - montat şi împletit zale, reparaţii la echipament de zale existent;
- atelier întreţinere şi reparaţii echipament - lucru la rece, reajustări si reparaţii ușoare pe echipament, moduri de întreţinere şi păstrare;
- atelier pielărie- lucru pe materiale existente sau confecţionarea de accesorii din piele.
Expoziţie arme şi armuri – doritorii vor putea încerca diverse echipamente de luptă specifice Evului Mediu (sec. XII – XV) explicându-se provenienţa pieselor de armură ca tipar istoric.
Activităţi cu publicul:
Reconstituire de tehnici de luptă istorice europene (sec. XII – XV)
- Prezentarea tehnicilor de luptă specializate pe tipuri de arme şi echipamente pentru perioada menţionată;
- Prezentare de tehnici de lupta în formaţii pe diferite perioade şi roluri ale formaţiilor de lupta;
- Demonstraţii interactive cu publicul de tehnici de luptă şi luptă în formaţie conduse şi supravegheate de membrii asociaţiei;
Puncte civile cu prezentări interactive:
- atelier olărit cu roată tradiţională acţionată cu piciorul: publicul interesat poate să își modeleze propriile vase pe care le poate lua acasă. De asemenea, în cadrul atelierului se fac activităţi de amprentare şi modelare pentru copii.
- atelier interactiv copist-mănăstire: scrierea se realizează pe pergament, publicul poate încerca scrierea pe pergamente pre-inscripţionate cu creionul;
- atelier interactiv pictat/decorat: pentru obiectele de la punctele mai sus menţionate, obiectele realizate se ornează;
- atelier interactiv metaloplastie: prelucrarea la rece a metalelor neferoase, în scopul reproducerii unor bijuterii sau ornamente după modele existente în muzee.
- atelier interactiv fierărie. Atelierul este dotat cu forjă mobilă de campanie, tocilă, nicovală și sculele necesare prelucrării la cald a metalului. Reconstituire de obiecte tip vârfuri de săgeată, cuțite;

Și fiindcă ne aflăm în anul Centenarului, alături de episoadele de istorie vie cu specific medieval vom avea alături de noi și două trupe care prin activitatea lor reconstituie unități ale armatei române respectiv germane din Primul Război Mondial. Este vorba despre Asociația Tradiția Militară și despre Asociația Deutsches Freikorps.

Date despre Asociația Tradiția Militară

Asociaţia TRADIŢIA MILITARĂ (ATM) face parte din cel mai vechi nucleu de reconstituire istorico-militară a secolelor XIX-XX din România, este prima organizaţie de profil înscrisă oficial, şi reprezintă ţara la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare. Preşedintele de Onoare al ATM a fost Academician Dinu C. Giurescu, iar Consultant Militar este Col. Dr. Vasile Popa – fost Director al Muzeului Militar Naţional. ATM a participat la nenumărate manifestări specifice, începând din anul 2004, în patrie, dar şi în 9 ţări străine: Franţa, Italia, Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina şi Rusia. Statutul juridic a fost obţinut în martie 2007 şi actuala denumire a fost adoptată în anul 2008. ATM este singura organizaţie de profil care participă anual la parada militară de Ziua Naţională de la Arcul de Triumf, începând de la 1 Decembrie 2009.
Scopul ATM este acela de a da viaţă istoriei militare a României, de a o retrăi în primă persoană şi de a o reda publicului, în semn de omagiu pentru generaţiile precedente, care prin priceperea, eforturile şi sacrificiul lor, au făurit o ţară şi i-au asigurat un viitor. ATM doreşte să reprezinte o punte între trecut şi prezent, între militari şi civili, între români şi străini.
ATM nu glorifică războiul, ci îndrumă spre învăţarea lecţiilor istoriei. Armele pe care le poartă membrii ATM apără doar de uitare, de pierderea identităţii şi a memoriei. Împrospătarea memoriei, omagierea înaintaşilor şi păstrarea tradiţiilor sunt esenţiale pentru a face pasul de la statutul de populaţie la cel de naţiune, pentru înţelegerea prezentului şi pentru construirea viitorului. ATM ajută la transmiterea flăcării memoriei din generaţie în generaţie, ca să lumineze calea spre viitor.
Eroii din trecut, indiferent de armata în care au luptat, s-au sacrificat cu gândul la generaţiile ce aveau să le urmeze – acestea au datoria să trăiască cu gândul la ei. Cei vii închid ochii celor morţi, dar, uneori, cei morţi deschid ochii celor vii.
(sursa: http://traditia-militara.ro/ro/)

Date despre Asociația Deutsches Freikorps

Primele demersuri pentru formarea unui colectiv specializat care să reprezinte cu fidelitate unități militare germane din timpul celor două războaie mondiale au fost inițiate în anul 2011, în luna mai cu prilejul desfășurării evenimentului cultural Zilele Muzeului Militar, găzduit de Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, nucleul inițial fiind alcătuit din pasionați ai istoriei și culturii militare germane.
În lunile ce au urmat grupul și-a mărit numărul de membri, dobândind actualul statut din partea autorităților juridice în luna ianuarie 2012, fiind recunoscut ca o asociație cu obiective culturale. Acest act a fost dublat de recunoașterea primită din partea instituțiilor culturale precum Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Județean Teleorman și a institutițiilor militare asemeni: Statului Major General și Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii care ne-au invitat să participăm la evenimente cu o deosebită valoare istorică și memorialistică. Cu prilejul acestor manifestații Asociația Deutsches Freikorps a inițiat și menține până în prezent o relație de camaraderie cu Asociația Tradiția Militară condusă de domnul Mircea Stoica, totodată colaborând cu alte asociații de reenactment din România precum Asociația 6 Dorobanți, Asociația Națională a Colecționarilor de Arme, Asociația Datina Străbună și Cercetașii României.
La 7 ani de la fondarea sa Deutsches Freikorps continuă să fie singura asociație de reconstituire istorico-militară din România care comemorează și respectă memoria militarilor germani care au luptat în ambele războaie mondiale.
(sursa: http://www.deutschesfreikorps.ro/)

Începând cu ora 11:30 va avea loc dezvelirea bustului voievodului Ștefan I Mușat în cadrul proiectului Patru voievozi pentru Cetatea Neamț. Lansat în 2015 (la 640 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a lui Petru I Mușat și 620 de ani de la atestarea documentară a Cetății Neamț) la inițiativa directorului de atunci al instituției, regretatul dr. Gheorghe Dumitroaia, proiectul are ca scop evocarea marilor voievozi ai Țării Moldovei care și-au adus contribuția la construcția și afirmarea Cetății Neamț.
Începând cu ora 12:00 în Sala de sfat și judecată din cadrul expoziției de bază a muzeului va avea loc simpozionul naţional „Civilizația medievală românească. De la sursa arheologică la cea documentară”.
Date despre participanţii şi titlurile comunicărilor din cadrul simpozionului (click aici).
Pe tot parcursul zilei va putea fi vizitat și un stand de carte (istorie, arheologie, etnografie) cu participarea editurii Constantin Matasă, și a librăriilor Humanitas, respectiv Cetatea Doamnei.
Ziua de duminică, 1 iulie va debuta cu Sfânta Liturghie ce va fi urmată de o întâlnire, în premieră la Muzeul Cetatea Neamț , cu colecționarii...
Este vorba de a XXV-a ediție a Târgului Anual al Colecționarilor de la Piatra-Neamț organizat de Asociaţia Filateliştilor Neamţ şi Clubul Colecţionarilor Piatra-Neamţ.
Detalii în pliant. (click aici)
Un alt element de noutate al zilei de duminică îl constituie recitalul de muzică şi dansuri populare organizat de instituția noastră în colaborare cu Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Va funcționa în continuare standul de carte și bineînțeles, pe parcursul întregii zile vor putea fi văzuți în acțiune reenactorii din trupele cu specific medieval mai sus menționate.
Vă așteptăm!