Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Zilele Cetății Neamț - ediția 2024


Prezentare generală


În cadrul manifestării Zilele Cetății Neamț (29 iulie – 2 iulie a.c.) manifestările din cadrul unității muzeale se vor desfășura după programul de mai jos.

Vineri, 28 iunie / Cetatea Neamț

Orele 15.00 – 17.00 Amplasarea taberelor medievale în curtea exterioară a Cetății Neamț - Compania Ursului Brun/White Eagles (Serbia).

Sâmbătă, 29 iunie / Cetatea Neamț

Orele 09.00 – 18.00 / Activități de tabără (atelier de fierărie, atelier de întreținere și reparație echipament militar, atelier de monetărie, atelier de țesătorie, atelier de caligrafie medievală, pictură heraldică, atelier de tras cu arcul, prezentări de armament / replici secolele XII – XVI)
Competiție sportivă - tehnici de luptă istorice europene (participă trupe din România, Serbia, Cehia, Republica Moldova).

Program desfășurare competiție tehnici de luptă

10:00-12:00 Tapfight
Sistem duel semi-contact, lupta se oprește la fiecare punct obținut clar (lovitură clară, nedeviată, pe cap, torso, brațe sau coapse). 2/3 reprize, 3puncte /repriză

12:00-13:00 Mace and shield (experimental)
Sistem duel full-contact, 2/3 reprize de 1 minut, arbitrii numără punctele obținute. Lupta se oprește la timp sau din cauze de safety.

16:00-16:30 Halberd
Sistem duel full-contact, 2/3 reprize de 1 minut, arbitrii numără punctele obținute. Lupta este purtată în arena împărțită în 2 de o sfoară pe care cei 2 luptători nu o pot depași (simulând linia de scuturi din fața halebardierilor). Lupta se oprește la timp sau din cauze de safety.

16:30-18:30 Sword and shield
Sistem duel full-contact, 2/3 reprize de 1 minut, arbitrii numără punctele obținute. Lupta se oprește la timp sau din cauze de safety.

18:30-19:00 Group fight (demonstrativ, în funcție de timp)
Sistem luptă de grup full-contact, nu se numără puncte, luptătorii care cad la pământ, din orice motiv, rămân la sol până la încheierea rundei. Câștigă echipa cu oameni rămași în picioare.

Orele 9.00 – 18.00 Târg de carte istorică – Editura Constantin Matasă, Librăriile Humanitas, Librăria Cetatea Doamnei.

Ora 13:00 Sala de sfat și judecată – colocviu de istorie militară - Dușmanii păgâni ai Marelui Ștefan: turcii și tătarii.
Colocviul de istorie militară „Dușmanii păgâni ai Marelui Ștefan: turcii și tătarii” are în vedere cinstirea memoriei celui mai important domn al Moldovei într-un loc pe care acesta și-a lăsat o amprentă puternică: Cetatea Neamț, îmbunătățită masiv într-un timp foarte scurt, care a rezistat asediului trupelor lui Mehmed al II-lea în 1476, aducându-și astfel contribuția decisivă asupra victoriei strategice contra Semilunii Otomane din acel an, în urma căreia Ștefan a rămas pe tron, iar Moldova, deși sărăcită în urma practicării tacticii pământului pârjolit, nu a fost supusă.
Evenimentul se va desfășura în Sala de sfat și judecată, sâmbătă, 29 iunie, începând cu ora 13:00 și va cuprinde o expunere orală, dublată de un suport cu imagini relevante, asupra armatelor otomane, tătare și a bătăliilor acestora cu Ștefan cel Mare, realizată de către muzeograful Mihai Tudosă. De asemenea, colocviul va include o prezentare de arme și echipamente militare otomano-tătare din partea membrilor Asociației Ignis Vultus din Iași, specializată în reconstituirea istorică a luptătorilor celor două state vecine ale Principatului Moldovei.
Astfel, indiferent de vârstă, toți pasionații de istorie sunt așteptați la Cetatea Neamț pentru o incursiune în atmosfera medievală autohtonă, potrivită pentru a afla într-o manieră plăcută și interactivă despre tainele istoriei militare, cât și despre relațiile politico-militare ale Moldovei lui Ștefan cu vecinii săi păgâni.

Duminică, 30iunie / Cetatea Neamț

Ora 07.00 Sfânta Liturghie

Orele 09.00 – 18.00 / Activități de tabără (atelier de fierărie, atelier de întreținere și reparație echipament militar, atelier de monetărie, atelier de țesătorie, atelier de caligrafie medievală, pictură heraldică, atelier de tras cu arcul, atelier de muzică arhaică, atelier de dans tematic, prezentări de armament / replici secolele XII – XVI)

Orele 9.00 – 18.00 Târg de carte istorică – Editura Constantin Matasă, Librăriile Humanitas, Librăria Cetatea Doamnei.

Ora 12.00 - Sala de sfat și judecată - Lansare de carte: „Cel Mare și Sfânt, 2024. La 520 de ani de la Apus de Soare”

Instituția muzeală nemțeană salută și se alătură demersului domnilor ingineri Viorel Nicolau și Constantin Pațilea, care au dorit să marcheze 520 de ani de la trecerea în veșnicie a Marelui Ștefan prin editarea unui volum comemorativ închinat acestuia (intitulat „Cel Mare și Sfânt, 2024. La 520 de ani de la Apus de Soare”), care să cuprindă, pe lângă diversele aspecte ale îndelungatei și fructuasei sale domnii, cărți poștale, piese numismatice și medalii care surprind și cinstesc domnia, personalitatea, faptele și monumentele celui mai important voievod și domn al Moldovei medievale.
Domnia lui Ștefan cel Mare a fost constant în atenția intelectualilor români în ultimele două secole, producându-se numeroase creații istorice, literare și artistice inspirate din personalitatea celebrului hospodar al Moldovei. Cu toate acestea, cartea celor doi colecționari nemțeni iese în evidență prin modul de abordare complexa supravieții și memoriei ștefaniene, așezând în oglindă atât faptele sale, cât și ecourile acestora până în zilele noastre, alături de viziunile artiștilor înainte și după descoperirea portretelor antume ale marelui conducător al Moldovei, întregi te prin păstrarea perspectivei contemporanilor care au folosit cărțile poștale în corespondența privată.
Ora 13.00 - Sala de sfat și judecată - Expoziție temporară - Chipuri și ctitorii voievodale
Expoziția temporară „Chipuri și ctitorii voievodale”, organizată în Sala de sfat și judecată a Muzeului Cetății Neamț, are rolul de a readuce în lumină, cu ocazia curgerii a 520 de ani de la trecerea în veșnicie a lui Ștefan cel Mare, trei busturi ale strămoșilor mărețului voievod și domn al Țării Moldovei (Petru Mușat, Ștefan I Mușat și Vasile Lupu), deopotrivă importanți pentru istoria obiectivului militar de pe Culmea Pleșului și pentru politicile acestora, care au pregătit terenul pentru îndelungata și măreața domnie ștefaniană, alături de mai multe cărți poștale din secolul al XIX-lea și începutul secolului XX, oferite cu generozitate de către Clubul Colecționarilor Piatra-Neamț, reprezentat de către domnul inginer Viorel Nicolau, având ca subiect portrete, ctitorii ecleziastice și civile, precum și scene-cheie din viața Marelui Ștefan. Astfel, publicul vizitator va avea ocazia să se apropie fizic și sufletește de Ștefan cel Mare și strămoșii săi și să cunoască reprezentări rare ale unor momente și monumente strâns legate de personalitatea sa, meditând astfel la măreția trecutului și datoria pe care acesta o impune celor din prezent. Expoziția va fi vernisată duminică, 30 iunie, la ora 13:00, după lansarea volumului „Cel Mare și Sfânt, 2024. La 520 de ani de la Apus de Soare” și va putea fi admirată de către vizitatori timp de două luni.