Întâlnire cu excelența în muzeologie (MAPN, 16 mai, ora 14:00)
În pragul Zilei Internaționale a Muzeelor, Complexul Muzeal Național Neamț are deosebita oanoare de a fi gazda unui eveniment de excepție, dedicat academicianului Ioan Opriș, cea mai prestigioasă personalitate a muzeologiei românești contemporane. Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, marți, 16 mai 2023, ora 14.00. Manifestarea, pusă sub semnul întâlnirii cu Excelența în Muzeologie, va oferi posibilitatea prezentării volumului omangial, „Ioan Opriș. O viață dedicată Patrimoniului Cultural Național”, coordonat de Mircea Ciubotaru, Aurica Ichim și Alexandru Constantin Chituță și editat cu prilejul omagierii profesorului Ioan Opriș la împlinirea a 80 de ani de viață. Tipărit în condiții grafice deosebite, volumul însumează 350 de pagini, fiind structurat pe următoarele capitole: „O viață pentru o datorie”; „Monumente religioase și civile, arte minore” și „Pentru conservarea patrimoniului cultural”. Lăudabilul proiect editorial a fost susținut financiar de Primăria Municipiului Iași și a apărut grație relațiilor de bună colaborare existente între Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, coordonat de doamna director dr. Aurica Ichim, și Muzeul Național Brukenthal, aflat sub conducerea domnului Constantin Chituță.
Lansat la Iași (Muzeul Municipal „Regina Maria”-Palatul Braunstein), Cluj (Muzeul Etnografic al Transilvaniei) și București (Muzeul Național al Literaturii Române) în prezența a înalți prelați, academicieni, personalități din domeniul muzeologiei și a editorilor, volumul va fi prezentat și la Muzeul de Artă Piatra-Neamț. Evenimentul se va bucura de prezența academicianului Ioan Opriș și a doamnei director dr. Aurica Ichim. Publicul va viziona expoziția „Radu Florescu. Viața și opera”.
Ioan Opriș s-a născut la 9 iunie 1942, în Lechința de Mureș (jud. Mureș). Urmează studiile primare și liceale la Turda, iar apoi Facultatea de Istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj și la Universitatea din București. În 1983 obține la Cluj titlul de doctor, cu tema, „Comisia Monumentelor Istorice – Secţia pentru Transilvania. Istorie şi activitate”. În perioada 1982-1990 a fost redactor principal la Editura Științifică și Enciclopedică. Ulterior, a ocupat funcția de director al Direcției Muzeelor și Colecțiilor. Între 1991 și 1994 a fost director fondator al Muzeului Național Cotroceni, iar în perioada 1993-1994, director al Direcției pentru Protecția și Valorificarea Patrimoniului Cultural Național din cadrul Ministerului Culturii. A predat la mai multe universități, printre care și la Universitatea „Valahia” care i-a oferit distinsului profesor titlul onorific de Doctor Honoris Causa pentru rezultatele remarcabile obținute în activitatea academică, pentru dezvoltarea cunoașterii științifice, muzeografiei și a culturii, modernizarea metodelor de investigare psiho-socio-pedagogică și introducerea pedagogiei muzeale în muzee. Activitatea de cercetător științific și de pionierat în domeniul muzeologiei a fost apreciată și răsplătită cu numeroase distincții și premii: Premiul „George Oprescu”, acordat de Academia Română, în 1994. Este membru de onoare al Academiei din 2017. A publicat peste 40 de volume, peste 400 de articole de specialitate, a participat la sute de sesiuni, comunicării și simpozioane în țară și în străinătate.