Conferințele CMNN, ediția a II-a (MAPN, 16 februarie, ora 17.00)
Complexul Muzeal Naţional Neamţ vă invită la cea de-a doua conferinţă în cadrul proiectului „Conferinţele CMNN”, care îşi propune să aducă în faţa publicului nemţean excelenţa, pasiunea şi valoarea prin intermediul unor personalităţi prestigioase din varii domenii ale vieţii cultural-ştiinţifice.
Cea de a doua conferinţă ne oferă un nou prilej al întâlnirii cu istoria, avându-l ca invitat pe Dr. Hab. Daniel Spânu, autorul unei vaste opere istorice şi monografii arheologice privind istoria antică a României.
Dr. Hab. Daniel Spânu a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti (1991-1996). Este doctor în istorie din 2006 cu teza „Piese de orfevrerie din Dacia din secolele II-III de la Poieneşti”, iar din 2018 a obţinut Abilitarea în domeniul Istorie pe baza susţinerii tezei „Aculturaţie la est de Carpaţi din perspectiva necropolei din secolele II-III de la Poieneşti” în cadrul Şcolii de Studii Aprofundate a Academiei Române. Din 1996 şi-a început cariera profesională ca cercetător-stagiar în cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti unde îşi desfăşoară activitatea şi în prezent ca cercetător ştiinţific II. Este încadrat ca expert în Registrul Arheologilor din România, a fost membru în Comisia Naţională de Arheologie a Ministerului Culturii (2016-2018), membru al Comisiei Internaţionale de Expertizarea brăţărilor dacice IX-XI, Frankfurt am Main (decembrie 2008). A participat la 41 de campanii arheologice în Romania şi 10 în străinătate (Franţa, Germania, Republica Georgia). Beneficiar a numeroase burse în străinătate: „Jeunesse et Patrimoine” (Autun şi Auxerre, Franţa, 1991); bursă „Fritz Thzssen Sonderprogramm zum wissenschaftlichen Wiederaufbau in Südosteuropa” oferită de Fundaţia „Alexander von Humboldt” la Institutul de Arheologie Preistorică, Berlin, 2001); bursă oferită de Fundaţia „Alexander von Humboldt”, la Institutul Arheologic German, Berlin, 2009-2010). Este autor a două monografii, două monografii în colaborare, studii de autor în periodice de specialitate (38), studii de autor în volume colective (7), studii în colaborare (5), rapoarte de săpătură (autor, coautor (27)), coredactor de ediţii monografice (2). A participat la numeroase manifestări academice naţionale (68) şi internaţionale (11). Monografia „Tezaurele dacice” a fost distinsă cu premiul „Vasile Pârvan al Academiei Române (2014) şi premiul „Flaminiu Mîrţu” al Muzeului Judeţean Argeş, Piteşti (2013).
Tema conferinţei „Simboluri din argint şi din aur: tezaurele dacice” explorează un domeniu aprofundat de Dr. Hab. Daniel Spânu în ampla lucrare monografică „Tezaurele dacice. Creaţia în metale preţioase din Dacia preromană”.
Evenimentul se va desfăşura la Muzeul de Artă Piatra Neamţ, joi, 16 februarie 2023, ora 17:00.